Pellavansiementen käytöllä yhteys vähentyneeseen rintasyöpäriskiin

Kanadalaisen tutkimus osoittaa, että pellavansiementen käytöllä on rintasyövän riskiä vähentävä vaikutus.

Pellavansiemenet sisältävät runsaasti lignaania, kasvifenoliyhdisteitä,joilla tiedetään olevan syöpää torjuva vaikutus. Lignaaneja on myös muissa kasvikunnan tuotteissa kuten rukiissa, mutta runsaimmin niitä on pellavansiemenissä.

Kanadalaisessa tutkimukseen, jossa tutkittiin pellavansiementen ja pellavaleivän kulutusta suhteessa rintasyöpäriskiin, osallistui 2999 syöpään sairastunutta naista sekä 3370 tervettä verrokkia. Verrokkiryhmästä 21% käytti pellavansiemeniä tai pellavaleipää viikoittain. Tulosten perusteella pellavansiementen käyttö laskee merkittävästi riskiä sairastua rintasyöpään. Tuloksella voi olla merkitystä rintasyövän ehkäisemisessä kansanterveydellisessä mielessä.

Lähde:

Cancer Causes Control. 2013 Apr;24(4):813-6. doi:
10.1007/s10552-013-0155-7. Epub 2013 Jan 25. Lowcock EC, Cotterchio M,
Boucher BA. Consumption of flaxseed, a rich source of lignans, is
associated with reduced breast cancer risk.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23354422

 

Lignaanien eturauhasta suojaavista vaikutuksista tutkimusnäyttöä

Lignaanin aineevaihduntatuote enterolaktoni voi ehkäistä eturauhassyöpää geneettisellä tasolla. Lignaanit ovat kasviestrogeeneihin kuuluvia yhdisteitä, joilla on tutkimuksissa havaittu monia suotuisia terveysvaikutuksia. Lignaaneja saa mm. erittäin runsaasti pellavansiemenistä, täysjyväviljasta, marjoista, vihanneksista
ja hedelmistä.

Uusi-seelantilaisen in vitro-tutkimuksen mukaan lignaanit voivat ehkäistä eturauhassyöpää mm. säätelemällä useita avaingeenejä, jotka vaikuttavat mm. eturauhasen syöpäsolujen ohjelmoituun kuolemaan.

Tutkijat havaitsivat tutkimusten perusteella, että lignaanit vähensivät mm. kasvaimen tiheyttä 57,5 %:lla, kasvaimen solujen aktiivisuus väheni 55:lla sekä vähensi PSA:n eli eturauhasen syövän diagnosoinnissa käytetyn markkerin, erittymistä 48,5 %:lla. Lignaanit lisäsivät syöpäsolujen ohjelmoitua kuolemaa eli apoptoosia 8.33-kertaisesti verrattuna niihin syöpäsoluihin, joita ei altistettu lignaanille.

Joka vuosi diagnosoidaan yli puoli miljoonaaa uutta eturauhassyöpätapausta maailmanlaajuisesti ja yli 200 000 miestä kuolee siihen vuosittain. Suomessa eturauhasen syöpä on väestön yleisin syöpä ja uusia tapauksia todetaan vuosittain lähes 5 000.

Lähde:

Molecular Nutrition & Food Research. 2008 May;52(5):567-80. doi:
10.1002/mnfr.200700052. Enterolactone restricts the proliferation of the
LNCaP human prostate cancer cell line in vitro. McCann MJ, Gill CI,
Linton T, Berrar D, McGlynn H, Rowland IR.

 

Tutkimusnäyttöä pellavansiemenen lignaanin syöpää torjuvista ominaisuuksista

Pellavansiemenen sisältämät lignaanit voivat suojata rinta-, eturauhas-, suolisto- ja ihosyöviltä. Lisäksi pellavan liukoiset kuidut auttavat säätelemään verensokeritasoja, selviää tutkimuskatsauksesta.

Tutkimuskatsauksessa selvitettiin pellavansiementen terveysvaikutuksia mm. diabeteksen ja joidenkin syöpien ehkäisyssä.

Pellavansiemen on ollut tutkimusmielenkiinnon kohteena mm. sen sisältämien biologisesti aktiivisten ainesosien vuoksi, se sisältää mm. erittäin runsaasti (59%) alfalinoleenihappoa eli ALA:a sekä lignaania, pääasiallisesti sekoisolarisiresinoli diglykosidia (SDG).

Pellavansiementen lignaanien terveysvaikutukset perustuvat niiden antioksidanttiseen aktiivisuuteen sekä hormoneja jäljitteleviin yhdisteisiin. SDG muuttuu suolistossa enterodioliksi ja enterolaktoniksi, joiden on todettu lupaavasti hillitsevän erityisesti hormoniperäisten syöpien kuten rinta-, kohtu- ja eturauhasen syöpää. Lisätutkimukset pellavansiementen käytöstä ja SDG-lignaanin suotuisista vaikutuksista ovat kuitenkin tarpeen tutkijaryhmän mielestä.

Lähde:

Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. Flaxseed
Lignans: Source, Biosynthesis, Metabolism, Antioxidant Activity,
Bio-Active Components, and Health Benefits. Alhassane Touré,
Xu Xueming. Article first published online: 29 APR 2010, DOI:
10.1111/j.1541-4337.2009.00105.x

 

Pellavansiemen ruokavaliossa voi auttaa ehkäisemään paksu- ja peräsuolisyöpiä

South Dakotan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan pellavansiemenet ruokavaliossa voivat ehkäistä paksu- ja peräsuolisyöpiä sekä hidastaa jo syntyneiden kasvaimien kasvua.

Tutkimus tehtiin tietyllä hiirirodulla, jolle kasvaa suolistoon syöpäkasvaimia geenimutaatiosta johtuen. Tulokset osoittivat, että niillä hiirillä, joiden ruokavaliossa oli sekä pellavansiemeniä että pellavaöljyä, oli keskimäärin 45 % vähemmän suoliston kasvaimia kuin vertailuryhmässä. Lisäksi ne kasvaimet, jotka olivat pellavalisää ruokavaliossa saaneilla hiirillä, olivat pienempiä kuin vertailuryhmässä.

Tuloksilla on suuri merkitys syöpien ehkäisyssä, koska kolorektaalisyövät kuten paksu- ja peräsuolisyövät ovat kolmanneksi yleisin syöpäkuolemien Yhdysvalloissa.

Pellavansiemen sisältää suuren määrän omega-3-alfalinoleenihappoa, ALA:a, ja lignaaneja, jotka ovat kasviantioksidantteja. Pellavansiemeniä voidaan pitää kolorektasalisyöpää torjuvana tekijänä kokeellisissa eläinmalleissa. Jatkotutkimuksia kuitenkin tarvitaan ihanteellisen pellavansiemen määrän löytymiseksi kolorektaalisyöpien torjumiseksi, toteavat tutkijat.

Lähde:

Nutrition and Cancer, February 2009.